Транспортно-логістичний центр «GoodWay Trans»

ОЦИФРОВКА ІНФОРМАЦІЇ ПРО ВАНТАЖНІ ПЕРЕВЕЗЕННЯ — РАДА ЄС УХВАЛИЛА НОВІ ПРАВИЛА

  • Головна
  • Новини
  • ОЦИФРОВКА ІНФОРМАЦІЇ ПРО ВАНТАЖНІ ПЕРЕВЕЗЕННЯ — РАДА ЄС УХВАЛИЛА НОВІ ПРАВИЛА


Рада ЄС ухвалила Інформаційне положення про електронний вантаж (eFTI). Таким чином, з 2025 року учасники програми транспортного ринку в усіх країнах Європейського Союзу зможуть використовувати електронні документи на вантаж.

7 квітня Рада ЄС затвердила доповідь про електронну інформацію про вантажні перевезення (eFTI), який Комітет з транспорту Європейського парламенту прийняв в січні 2020 року. До прийняття постанови Європарламенту ще належить схвалити його в другому читанні.

Постанова буде опубліковано в Офіційному журналі ЄС і набере чинності через 20 днів.

Розроблений регламент зобов’язує всі компетентні органи приймати електронну інформацію через сертифіковані платформи, якщо компанії хочуть надавати дані подібним чином.

Як заявили чиновники в Брюсселі, оцифровка вантажних перевезень дозволить компаніям значно заощадити і зробити перевезення більш ефективними і стійкими. Однак це не означає, що перевізники повинні використовувати тільки електронні документи.

Європейської комісії (ЄК) доручено протягом 30 місяців, з моменту прийняття постанови, розробити технічні специфікації, такі як функціональні вимоги для платформ eFTI, а також правила передачі, обробки та захисту даних

У той час, у держав-членів ЄС є ще 30 місяців для створення необхідних електронних платформ для обміну інформацією.

Комітет постійних представників держав-членів ЄС і Європейський парламент 26 листопада 2019 року досягли попередньої домовленості в питанні про створення єдиної правової бази для використання електронної інформації про вантаж для всіх видів транспорту.

У зверненні Ради ЄС тоді було відзначено, що більшість вантажних компаній і інших учасників транспортної галузі в даний час використовують паперові документи. Основною перешкодою для більш широкого використання цифрових вантажних транспортних документів є непослідовне (але в цілому досить низький) прийняття цифрових документів окремими органами влади. На даний момент для обміну інформацією використовується велика кількість різних ІТ-систем, які не взаємодіють один з одним.

Зростаюча оцифровка вантажного транспорту і логістики призведе до значної економії адміністративних витрат для підприємств, особливо малих і середніх, які складають переважну більшість транспортних і логістичних компаній в ЄС.